Jezelf op 1 zetten als moeder is essentieel – 3 redenen
Als moeder ben je de hele dag in de weer met zorgen voor een ander. Helemaal als je kleintje nog een baby is, kan je hele dag in het teken staan van voeden, verschonen en troosten. In het zorgen voor je baby kun je zomaar jezelf uit het oog verliezen, want een huilende hongerige baby overstemd gemakkelijk je eigen knorrende maag.
Hoe begrijpelijk het ook is dat je de behoeften van je kleintje – vooral in het begin als nieuwe moeder – voor de eigen behoefte laat gaan, het is onwijs belangrijk om niet jezelf structureel weg te cijferen. In dit blog lees je drie redenen waarom jezelf op 1 zetten essentieel is.
Zorg voor jezelf voordat je voor een ander kan zorgen
Iedereen die weleens heeft gevlogen, heeft de veiligheidsinstructies een keer meegemaakt. Een van de instructies luidt dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, voordat je je kind of een ander helpt. Je kan een ander namelijk niet meer helpen op het moment dat jij “out” gaat. Dit zelfde geldt voor het moederschap. Als jij niet voor jezelf zorgt, kun je op den duur niet goed voor je kindje zorgen. Dit geldt natuurlijk niet meteen na een week, maar als jij structureel jouw eigen behoeften of verzorging verwaarloosd zodat je er voor je kindje kan zijn, zul je op den duur opbranden. Dit heet ook wel een mommy burn-out, met extreme vermoeidheid en een kort lontje als gevolg. Je kan je voorstellen dat je dat liever wil voorkomen, dus zorg goed voor jezelf.
Je kindje pikt jouw energie op.
Kinderen staan erg open voor energieën van anderen. Ben jij kalm, dan voelt jouw kindje dat. Hetzelfde geldt als jij je gestrest of opgefokt voelt, je kindje kan dat gevoel dan overnemen. Op die manier raak je samen in een vicieuze cirkel en versterk je elkaars gevoel. Door juist af en toe afstand te nemen en op te laden, kun je daarna weer vol positieve en kalme energie ertegenaan. Jezelf op 1 zetten is dan ook iets waar heel je gezin de vruchten van plukt.
Slaaptekort maakt je minder alert. Jezelf op 1 zetten.
Iedere nieuwe moeder is bekend met gebroken nachten. Waar de ene nacht vreselijk kan zijn, als je kindje bijvoorbeeld ontroostbaar is door krampjes, voelt de andere nacht misschien best wel knus als je een tevreden baby de fles of borst geeft. Maar hoe je de nacht ook ervaart, een gebroken nacht heeft absoluut impact op hoe je je overdag voelt. Wees dan ook lief voor jezelf als je je na een gebroken nacht moe uit bed moet slepen. Er is niks op tegen om samen met je kleintje een dutje te doen als dat betekent dat jij daarna de dag beter door komt. Luister vooral naar wat jouw lichaam nodig heeft, de was of het huishouden komen later wel.
Heb jij na het lezen van deze redenen nou het gevoel dat dit niet voor jou geldt, want “het huishouden moet ook gewoon doordraaien” of “ik heb geen tijd om voor mezelf te zorgen”? Probeer je dan voor te stellen dat je zus of beste vriendin in jouw situatie zou zitten. Zou jij haar vertellen dat ze gewoon door moet gaan of zou je zeggen dat ze beter op zichzelf moet passen? Ik hoop en denk het laatste. Vaak zijn we zoveel strenger voor onszelf dan voor een ander, dus door onze eigen situatie op een ander te projecteren wordt ineens duidelijk dat we liever voor onszelf mogen zijn.
Heb jij moeite met jezelf op 1 zetten, zie je echt niet wanneer je daar tijd voor hebt of hoe je dat moet organiseren binnen je gezin? Plan dan vandaag nog je gratis Boost call in, dan help ik je op weg om jezelf vaker op 1 te zetten.