Je in balans voelen kan als moeder nogal als een uitdaging voelen. Als moeder sta je immers altijd aan. Vanaf het moment dat je kinderen wakker zijn tot ze gaan slapen, ze hebben eigenlijk altijd wel iets van je nodig. Al is het maar je aanwezigheid. En dat doe je met alle liefde. Al voelt het nogal eens alsof je op een doordenderende trein zit vol gebroken nachten, bodemloze wasmanden en eindeloze snotneuzen. (Ja, ja, je krijgt er enorm veel voor terug en een gezin is fantastisch, maar het is ook gewoon hard werken.)
Het moederschap is wat dat betreft een meer dan fulltime baan op zich. Als je daarnaast ook nog werkt, kan je snel het gevoel krijgen dat je niet meer aan jezelf toe komt. Om dit te voorkomen is een goede werk-privé balans super belangrijk. Je in balans voelen zorgt er namelijk voor dat je volle aandacht kan geven aan datgene waar je op dat moment mee bezig bent, waardoor je je aan het eind van de dag minder uitgeblust voelt.
Een goede werk-privé balans begint met rust creëren. Zowel bij je werk als binnen je gezin. In dit blog lees je 4 tips om meer rust voor jezelf te creëren binnen je gezin, zodat je je meer in balans voelt.
1. Maak de weekplanning zichtbaar
Kinderen gaan goed op structuur. – Oké, laten we eerlijk zijn, volwassenen gaan OOK goed op structuur. Maar kinderen al helemaal. Rust, Reinheid en Regelmaat waren een paar generaties geleden niet voor niets DE opvoedtrend. Weten wat er op de agenda staat en wat ze dus van de dag kunnen verwachten, neemt een hoop onrust weg. Kinderen weten dan waar ze aan toe zijn en kunnen ontspannen omdat ze niet “alert” hoeven te zijn op wat er hierna gaat gebeuren.
Een goede manier om structuur te bieden is door met een weekplanner te werken die zichtbaar is voor iedereen. Afhankelijk van de leeftijden in je gezin kun je een vorm kiezen die bij jouw gezin past. Voor een gezin met tieners met telefoons kan een gedeelde agenda op de telefoon goed werken. Terwijl voor een gezin met kleine kinderen een fysieke weekplanner handiger is. Kunnen jouw kindjes nog niet lezen? Geen probleem. Je kunt met pictogrammen werken. Ben je een beetje handig met tekenen, dan kun je met simpele tekeningen aangeven wat wanneer (of in welke volgorde) gebeurt. Vind je tekenen maar niks, maak dan gebruik van stickers.
2. Maak van opruimen een spelletje
Je kent het wel. Je kindjes zijn nog geen 5 minuten aan het spelen en het lijkt al alsof er een bom is ontploft. Hoe krijgen ze het voor elkaar. Deze tip is er eigenlijk twee in één. De eerste tip is namelijk: laat het los. Waar gespeeld wordt, wordt “bende” gemaakt. Je kan wel als een malle achter ze aan blijven opruimen, maar laten we wel wezen daar heb je dan welgeteld 18 seconden plezier van en je komt verder nergens meer aan toe.
Dat brengt me bij de 2e tip in tip 2: maak van opruimen een spelletje. Dit geldt overigens niet alleen voor het opruimen van speelgoed. Maar laten we bij speelgoed beginnen. Door er bijvoorbeeld verstoppertje van te maken (kun jij alle verstopte Duplo in de doos doen?) of een sport (zullen we kijken of we alle knuffels in de mand kunnen gooien?) wordt opruimen ineens een stuk interessanter voor ze.
Dit kun je natuurlijk ook toepassen allerlei andere taken. Vind je kindje het leuk om twee dezelfde dingen te zoeken? Dan kan hij helpen met het uitzoeken van de sokken. Of je kindje kan helpen met het dekken van de tafel. Dat past namelijk heel goed bij de zelluf doen fase.
Lees je dit en denk je “dit gaat mijn kind NOOIT doen,” probeer dan eens wat dingen uit. Kinderen gaan goed op zelfstandigheid, hoe klein ze ook zijn, dus wie weet verrassen ze je.
3. Plan pauzes in om je meer in balans te kunnen voelen
Kun jij je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst je thee of koffie warm hebt gedronken op een dag met je kinderen? Dan is deze tip écht iets voor jou. Kleine kinderen hebben over het algemeen niet echt een pauze-knop, afgezien van dutjes dan. Maar er komt natuurlijk een moment waarop ze die dutjes niet meer doen of dat je meerdere kindjes hebt die – uiteraard – niet tegelijk slapen. Vooral op die dagen kan een moment om even rustig een kopje thee of koffie te drinken er nogal eens bij in schieten. Of misschien grijp jij de rustmomentjes van je kindjes juist aan om nog wat werk weg te werken waardoor pauzes voor jezelf erbij in schieten.
Either way, koffie drink je al tijden niet meer warm als je kinderen thuis zijn. Terwijl warme koffie of thee willen drinken de perfecte reden is even te gaan zitten, te vertragen en rust te pakken. Door even te gaan zitten en niets te “moeten” haal je de gejaagdheid uit je dag. Je kan er samen met je kindje een momentje van maken. Dat jullie allebei even zitten en wat gaan drinken. Of dat je kindje iets voor zichzelf doet totdat jouw drinken op is.
4. Zet me-time in je agenda
Gebeurt het jou vaak dat je allemaal intenties hebt om tijd voor jezelf te pakken en dat het aan het eind van de week toch niet is gelukt? Dit komt vaak omdat onze agenda’s zich al vullen met andere verplichtingen, vaak ook nog eens verplichtingen van of voor een ander.
Deze tip is dan ook een heel concrete. Zet me-time in je agenda. Wil je een avond heerlijk in bad maar schiet dat er steeds bij in? Zet het in je agenda. Die eerste stap is vaak niet het moeilijkste. Je committeren aan je agenda wel. Want dan komt er toch nog van alles tussen en dan schrappen we toch maar dat badderen, want dat “komt een andere dag wel.” Het vervelende is alleen: van uitstel komt afstel.
Dus neem ook echt die middag vrij als dat op de planning stond. Ga lekker in je eentje erop uit als je daar naar uit keek, ook al is je gezin dan gewoon thuis. Pak bewust momenten voor jezelf om zo op te laden en je meer in balans te voelen.
Je volledig in balans voelen gebeurt niet in één dag of in één stap. Juist door kleine stappen te nemen zul je ervaren dat je je steeds meer in balans zult voelen. En je zult zien dat als je thuis bij je gezin meer tot rust kunt komen, dat dit doorsijpelt naar je werk.
Zelf aan de slag?
Ben jij klaar met het gejaagde gevoel dat je vanaf het moment dat je wakker wordt voelt, omdat je én moet werken én er voor je kinderen wilt zijn én al die andere dingen die bij het leven horen? Kun jij je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst zonder afleiding van je gezin hebt kunnen werken of andersom dat je zonder afleiding van je werk bij je gezin hebt kunnen zijn? Wil jij hier verandering in aanbrengen en meer werk-privé balans voelen?
Dan is mijn Ultieme gids voor meer balans als drukke moeder echt iets voor jou. Je koopt hem via deze link.