Een fijne thuiswerkplek is niet altijd vanzelfsprekend, helemaal als ondernemende moeder. Als ondernemende moeder heb je veel ballen hoog te houden. Het kan lastig zijn om je werk en gezin gescheiden te houden, zeker als je vanuit huis werkt. Wil je aan de eettafel werken, moet je eerst de ontbijtkruimels nog weghalen. De vuile vaat staat nog op het aanrecht, laat ik dat eerst maar opruimen. Oh, de wasmachine is klaar, eerst maar even de was ophangen. Ja hoor, de boodschappen kunnen tussendoor wel bezorgd worden. En ga zo maar door. Allemaal kleine taken die vast prima tussendoor kunnen, maar al met al zijn dat steeds afleidingen die jouw ervan weerhouden om het meest uit jouw werkdag te halen. Je begrijpt: een fijne thuiswerkplek kan enorm bijdragen aan een betere werk-privé balans. In deze blog deel ik 3 praktische tips voor een fijne thuiswerkplek te creëren.

Een fijne werkomgeving creëren thuis - 3 tips

Creëer een ergonomische thuiswerkplek

Een gezonde werkhouding is belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. En daarnaast leidt een stijve nek of een oncomfortabele stoel enorm af van je werk. Zorg dus voor een ergonomische werkplek waarbij je bureaustoel, bureau en beeldscherm op de juiste hoogte zijn afgesteld. Voelt dat niet realistisch omdat je bijvoorbeeld aan de eettafel werkt? Ook op werkplekken die je aan het eind van je werkdag helemaal leeg moet maken kun je een schermverhoger en een los toetsenbord plaatsen. Die zijn zo weer opgeruimd. Of kijk of er een andere plek in huis is, waar je een vaste opstelling kan plaatsen met een goede bureaustoel.

Vergeet ook niet om regelmatig pauzes te nemen. Ik herken het zelf ook. Als ik eenmaal ergens middenin zit, dan vergeet ik de tijd en is de dag zo om zonder dat ik ook maar even buiten ben geweest. Terwijl ik op dagen dat ik wel bewust pauzes neem en even (kort) beweeg, ik me veel fijner voel in mijn lijf en in mijn hoofd.

Vergeet jij ook pauzes te nemen? Zet dan een wekker die je eraan herinnert. Vergeet je te bewegen tijdens je werkdag? Zorg dat niet alles binnen handbereik is. Zo werk ik bijvoorbeeld op zolder. Waar ik voorheen altijd een pot thee mee naar mijn werkkamer nam, neem ik nu een kop thee mee. Dit zorgt er al voor dat ik vaker even naar beneden loop. (Ik heb overigens wel altijd een fles water bij me staan, want hydrateren is key!)

Zorg voor voldoende daglicht en planten bij jouw thuiswerkplek

Daglicht en planten hebben een positieve invloed op hoe je je voelt en je productiviteit. Zorg dus voor voldoende daglicht op je werkplek en zet er planten neer. Het staat niet alleen gezellig, zo’n groene collega, maar als je de juiste plantensoort kiest werken ze ook nog luchtzuiverend.

Naast daglicht en planten is frisse lucht essentieel om goed te kunnen werken. Merk je dat je regelmatig hoofdpijn hebt als je heel de dag binnen zit, probeer dan vaker een raam open te zetten. In de lente en zomer is dit natuurlijk een veel makkelijkere “taak” dan als het koud is. Maar wist je dat koude lucht sneller opwarmt dan warme “oude” lucht? Zet dus ‘s ochtends je raam open en je zult zien dat als je (nadat je het raam weer dicht hebt gedaan) de verwarming later aanzet, de kamer sneller verwarmt.

Vermijd afleidingen bij jouw thuiswerkplek

Zonder kinderen kan het al lastig zijn om je te concentreren op je werk, laat staan als je kinderen hebt. Vooral als zij thuis (kunnen) zijn als jij werkt, is het erg belangrijk om een afgebakende werkplek te hebben waar je full focus aan het werk kan. Een plek ook waarvan je kinderen weten dat ze je daar met rust laten als je daar bent.

Verder zijn telefoons zo’n beetje de ergste afleiders die er zijn. Maar die je wel in de buurt moet houden voor je werk en om bereikbaar te zijn voor je gezin in geval van nood. Om afleiding tegen te gaan kun je zoveel mogelijk notificaties uitzetten, je telefoon in vliegtuigstand zetten, of specifieke apps gebruiken zoals Unpluq of Forest.

 

Naast telefoons kan natuurlijk zo’n beetje alles in je huis afleiding zijn. Zoals ik bovenaan in dit blog schrijf, er is altijd wel iets in het huishouden te doen of voor je kinderen te regelen. Spreek met jezelf af hoe je hiermee om wil gaan en houd je daaraan. Zo vind ik het zelf niet fijn om tussendoor het huishouden te doen, maar combineer ik wel graag een pauze-wandeling met een bezoek aan de supermarkt. Maar ik ken ook moeders die het juist heerlijk vinden om even de was te vouwen tussendoor. Belangrijkste hierin is dat je bewust voor een taak kiest en het onderdeel maakt van je planning zodat je niet als afleiding van het een in het ander springt en je werk “vergeet”.

Lang verhaal kort

Een fijne thuiswerkplek is enorm belangrijk. Door te zorgen voor een ergonomische werkplek, met veel daglicht en planten en afleidingen tot een minimum te beperken kun jij het meeste uit je werkdag halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *