Fulltime werken én een mamadag. Werkt dat nog voor je?
Je hebt een prachtige carrière. Je hebt keihard gewerkt om te komen waar je vandaag bent en bent maar wat trots op wat je hebt neergezet. Terecht ook. En toen werd je moeder en werd je voor de keuze gesteld: hou ik mijn bedrijf op hetzelfde niveau of blijf ik een aantal dagen thuis bij mijn kind. Ondernemend als je bent, ben jij voor geen gat te vangen dus besloot je beide te doen. Én een voltijdsbedrijf én een mamadag.
Hetzelfde werk in minder tijd
Als jij je in het bovenstaande herkent, herken je vast ook het gevoel dat dit je geeft. Je koestert je mamadag en zou de tijd met je kind niet willen missen, maar het betekent wel dat je daaromheen je een slag in de rondte werkt om alles af te krijgen. Kort gezegd probeer je nu hetzelfde werk in minder dagen te proppen en it ain’t easy. Naast het chronische tijd tekort wat je wellicht voelt, heb je wellicht ook last van een stemmetje dat zegt dat je eigenlijk meer bij je kinderen zou moeten zijn. Want hoe geëmancipeerd we ook zijn in Nederland, puntje bij paaltje wordt er toch wat van gevonden als je als moeder veel uren werkt – en dus je kind veel bij oppas of opvang is.
Werkdag of mamadag
Waar ik een lans voor wil breken, is dat jij als vrouw zelf mag invullen hoe jouw leven als ondernemende (carrière)moeder eruit ziet. Of dat nou inhoudt dat je 8 of 80 uur per week werkt of welke constructie dan ook. Jij mag – met jouw partner en gezin – voor een constructie kiezen die voor jou en je gezin werkt. Laat dat ook vooral jouw keuze zijn en niet afhankelijk van de omstandigheden. Natuurlijk is beschikbaarheid van opvang belangrijk, maar gebruik dat niet als “excuus” om een bepaalde keuze wel of niet te maken. Ik geloof er in dat er altijd een weg te vinden is, maar misschien wel op onverwachte plekken.
Daarnaast mag je van mening veranderen. De keuze over werkdagen en mamadagen wordt veelal al tijdens de zwangerschap gemaakt. Logisch ook, want er moet eventuele opvang geregeld worden. Dat betekent echter niet dat je vast zit aan die specifieke keuze. Elke fase van een kind vraagt weer wat anders van jou (en/of jullie) als ouders. Hoe fijn dat je daarop mag meebewegen – als je dat wilt. Je mag blijven evalueren met jezelf of het nog voor jou en je gezin werkt. Kom je erachter dat je toch meer of minder wil werken of op andere dagen of uren of wat dan ook, dan mag dat. Daarmee bedoel ik niet dat je dat dan per direct moet gaan doorvoeren, maar dat je wel “per direct” stappen in werking zet om dat te realiseren.
Kies een vorm die voor JOU werkt
De belangrijkste take away voor deze blog is dat je naar een vorm mag zoeken die voor jou werkt. Dit zorgt voor zoveel rust. Er is niets frustrerender dan chronisch te weinig werktijd hebben, terwijl je meer wilt werken maar dit toch maar niet doet omdat je nou eenmaal hebt afgesproken dat je bepaalde dagen thuis blijft met de kinderen. Waardoor je tijdens je mamadagen toch de laptop er maar bij pakt en tussen alles door ook maar probeert te werken. Het geeft zoveel meer rust om dan kritisch en eerlijk naar je week te kijken en te onderzoeken wat jou rust zou geven. Vaker “nee” zeggen tegen klanten waardoor je agenda behapbaar blijft, of meer werktijd creëren door een mamadag op te zeggen. Whatever you choose, it’s okay, maar kies in ieder geval een optie die voor jou werkt.
Wil jij eigenlijk meer tijd aan je bedrijf besteden óf bij je gezin zijn, maar weet je niet hoe je dit moet realiseren? Of weet je überhaupt niet of het wel te realiseren is in jouw situatie? Plan een gratis Boost call in, dan help ik jou een half uur bij het vinden van een werk-privé verdeling die wél voor jou werkt. Je boekt de gratis Boost call hier.