Multitasken bestaat niet

Multitasken: we hebben het tot een sport verheven. Het wordt geroemd, we zijn er trots op. Terwijl het eigenlijk totaal niet efficiënt is – ook al lijkt dat wel zo, want hé je bent toch met 3 of meer dingen tegelijk bezig? Maar je maakt mij niet wijs dat je bij een van die taken 100% je aandacht en dus 100% zorgvuldig bent. En dat is oké hè, no judgement hier. Kijk maar naar iets als autorijden. Hoe vaak ga je zo op in de muziek (de auto is mijn concertzaal), of een podcast of (telefoon-)gesprek, of je gedachten, dat je “wakker” schiet en denkt: “goh, ben ik hier al?” De ene taak gaat altijd ten koste van de andere. Ben jij het multitasken helemaal zat? In deze blog lees je hoe je er vandaag nog mee stopt.

multitasken is een illusie

Van multitasken naar solotasken

Maar toch, solotasken of full focus met één taak bezig zijn, wat is dat toch knap lastig. Vooral als moeder, want die rol staat – uiteraard – nooit helemaal uit en sluimert altijd op de achtergrond klaar om in actiemodus te schieten. Los daarvan, hoe vaak betrap je jezelf erop dat je mails en berichten aan het beantwoorden bent terwijl je ook aan een potje memory speelt met je kleintje? Hoe vaak check je tóch even je telefoon tussen twee mailtjes door om te zien of de opvang een update heeft gestuurd – en hoe vaak word je dan afgeleid door iets anders op je telefoon en ben je zo een half uur verder?

 

Focus op één taak

Tuurlijk, als ondernemer werk je nou eenmaal op alle mogelijke momenten. En als ondernemende moeder moet je het ook wel van die momenten tussendoor hebben. Maar hoe zonde is het dat je je op de momenten dát je kan werken (of dat je juist bij je kindje bent) niet 100% daar op focust maar toch in multitasken vervalt. Dat je je toch laat afleiden door die ellenlange to do lijst, terwijl je er op dat moment niet mee aan de slag kan, omdat je je kinderen naar bed gaat brengen. Met als gevolg: een gejaagd bedritueel, opstandige kinderen door dat gejaagde bedritueel, waardoor het alleen maar langer duurt, waardoor jij je alleen maar gejaagder voelt en zo weer van voor af aan. Je begrijpt: echt gezellig wordt het daar niet van.

 

Andersom werkt dat natuurlijk ook. Toch die deadline eruit willen knallen terwijl je kindje aan het verven is. Ja, verven is misschien niet de handigste activiteit als je een peuter zichzelf wil laten vermaken, maar ja het was dit of een driftbui. Dus oké prima, ze heeft beloofd alleen het papier te verven. Je gaat toch maar naast haar zitten met de laptop en ondanks het verzoek om beetje zachtjes te zijn, krijg je de ene na de andere waarom-vraag om je oren (heeeeeeerlijk die fase). Conclusie: een uur later is de deadline niet klaar, zit er verf op je laptop en kun je geen waarom-vraag meer horen. Je had beter maar gewoon mee kunnen verven.

 

All in

Probeer eens all in te gaan in een moment. Ben je met je kinderen, ben dan ook écht met je kinderen, ben je aan het werk, ben dan ook écht bezig met werk. Je zult zien dat waar je je op focust makkelijker zal gaan. Berichten schrijf je sneller als je er een kwartier onafgebroken aan kan zitten, dan wanneer je er een uur mee bezig bent en ondertussen 20 keer gestoord wordt.

All in gaan in het moment helpt je om meer rust in je hoofd te ervaren. Dat all in gaan betekent niet dat je dat een hele dag vast moet houden (maandag is mamadag, dinsdag is werkdag), al is het maar een half uur. Zorg ervoor dat de tijd die je ergens voor neemt ertoe doet. Make it count. 

Denk je nu: ja jij kunt lekker praten, maar dat past toch helemaal niet in mijn planning! Ik kom nu al tijd te kort! Ik MOET het van multitasken hebben. Plan dan een gratis online sessie met mij in en ontvang tips hoe je in jouw situatie toch een solotasker kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *