Prettig thuiswerken – 4 tips​
Prettig thuiswerken – 4 tips

Maak met deze tips een feestje van thuiswerken.

De een staat ’s ochtends te trappelen om naar kantoor te gaan, terwijl de ander het liefst vanuit huis werkt. Inmiddels is thuiswerken de nieuwe norm, maar dat betekent niet dat iedereen dat optimaal doet. Waar we op kantoor een goede werkplek hebben, redelijk vaste werk- en pauzetijden hebben en ongestoord kunnen werken (oké dan ga ik er wel vanuit dat je niet in een kantoortuin werkt met allemaal luid bellende collega’s om je heen), stellen we aan thuiswerken vaak minder eisen. Zonde eigenlijk, want dit gaat niet alleen ten koste van je productiviteit maar ook van je zelf. Zeker als je partner of kinderen ook thuis zijn.


Met deze tips wordt het thuiswerken (nog) prettiger.

1. Creëer een fijne thuiswerkplek

Om fijn te kunnen werken is een goede werkplek essentieel. Dit kan aan de keukentafel zijn of in een eigen werkkamer, maar kies in ieder geval een plek waar jij je prettig en niet afgeleid voelt. Dit kan dus betekenen dat je ’s ochtends als je alleen thuis bent lekker aan de keukentafel werkt, terwijl je ’s middags naar een werkkamer verplaatst als je kinderen uit school zijn.

2. Maak een duidelijke dagstart en -afsluiting

Wanneer je op kantoor werkt, is er een duidelijke dagstart en -afsluiting. Je stapt namelijk op de fiets, in de auto of de trein, kletst bij binnenkomst nog even met wat collega’s bij de koffieautomaat, start je laptop op en gaat aan de slag. Hetzelfde geldt aan het einde van de dag, maar dan in omgekeerde volgorde.

Tijdens het thuiswerken is deze overgang minder duidelijk. Je bent immers al wakker geworden in je “kantoor” en het voelt toch wat gek om je collega’s uit te nodigen voor een Zoom-meeting bij ieders eigen koffiemachine thuis. Terwijl het belangrijk is voor je mindset om je werkdag te starten en af te sluiten. Dit geeft je namelijk aan het begin van de dag de boost om aan de slag te gaan en ’s avonds helpt het je om je werk op kantoor te laten – of in dit geval op je werkplek.

3. Spreek verwachtingen uit

Het is uiteraard gezellig om met zijn allen thuis te zijn. Alleen is dit niet altijd even praktisch als je aan het werk bent vanuit huis. Terwijl jij in een werkkamer aan het werk bent, komt je partner binnen om te vragen wat je vanavond wil eten en zullen we even samen koffie doen? Of je kindje komt even kletsen of wil bij je in de kamer spelen. Hartstikke leuk allemaal, maar niet bepaald handig als je aan het werk bent.

Spreek je verwachtingen naar elkaar uit. Waar mag je voor gestoord worden als je aan het thuiswerken bent? En wanneer? Is je kindje nog klein? Hang dan bijvoorbeeld een bordje aan je deur: staat die op rood, dan mag je niet gestoord worden. Groen? Dan mag je naar binnen.

4. Neem pauze

Op kantoor is altijd wel een collega die vraagt of je wat wil drinken, of je mee gaat lunchen, of die je vraagt om even buiten een rondje te lopen. Thuis moet je echter echt voor jezelf zorgen. Zorg goed voor jezelf en neem voldoende pauzes. Heb je de neiging deze te vergeten? Stel dan een alarm in op je telefoon, zodat je elk uur opstaat om even wat drinken te halen.

Vergeet je lunch ook niet. Het voordeel van thuis werken is dat je een volledige keuken tot je beschikking hebt en het nog niet persé hoeft te doen met kleffe boterhammen met kaas. Eet eens de restjes van de avond ervoor, bak een omelet of kook verse soep, de keuze is reuze. En denk je nu, ja hallo ik vind koken echt vreselijk en op kantoor is een heerlijke kantine, zie dan de lunch in ieder geval als een moment om even afstand te nemen van je werk. Ook letterlijk. Eet niet achter je laptop terwijl je nog snel wat mails verstuurd maar neem even wat tijd voor jezelf.

Hopelijk kun je vandaag nog aan de slag met deze tips en helpen ze je om je thuiswerkplek (nog) prettiger te maken.

Vind jij het lastig om deze tips toe te passen en wil je daar graag hulp bij gebruiken? Plan dan vandaag nog je gratis Boost call in, dan help ik je op weg naar prettige thuiswerkdagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *