Je komt er pas achter hoe waardevol goede nachtrust is op het moment dat je kinderen krijgt. Van het een op het andere moment stap je in de wereld van gebroken nachten en mag je ‘s nachts in de weer met voedingen, speentjes en luiers. Gelukkig komt er altijd een moment waarop je kindje wel door gaat slapen, maar helaas duurt dat bij de een langer dan bij de ander. 

Deze blog geeft geen tips over hoe je je kindje door kan laten slapen, maar helpt je wel om beter om te kunnen gaan met de vermoeidheid die gebroken nachten met zich mee brengen. Je kunt nou eenmaal niet iemand dwingen te gaan slapen, maar je hebt zelf wel invloed op hoe je ermee om gaat. 

Weer een gebroken nacht - 2 tips om je dag door te komen

Ga niet rekenen tijdens een gebroken nacht

22.04 uur, 23.55 uur, 1.02 uur, 3.15 uur, 5.36 uur, 6.55 uur. Ze kon zo alle tijdstippen opnoemen dat ze wakker was geworden door de kleine. Vandaar dat ze zo gaapte, vertelde ze, “sorry daarvoor, ik ben nou eenmaal zo moe.” Super vervelend voor haar en heel erg herkenbaar. Of nou ja, ik kan je geen tijdstippen benoemen dat de kleine wakker wordt, maar met een kleine baby en peuter zijn de nachten dat we “gewoon” kunnen doorslapen nou eenmaal schaarser dan de gebroken nachten.

Het verschil tussen haar en mij? Ik hou mij totaal niet bezig met de tijd ’s nachts of met hoe lang ik nog kan slapen als ik NU in slaap val. En dat is zo’n gamechanger geweest. Want in plaats van dat mijn laatste gedachte voor het slapen nu een negatieve lading heeft: “kak, nog maar x uur slapen voor de wekker gaat”, ben ik nu gewoon blij dat ik (weer) in bed lig. Klein verschil zou je denken, maar wel een met grote impact. Want de laatste gedachte voor het slapengaan neem je onbewust mee door de nacht heen. Als jij gaat slapen met het idee dat je maar kort kan slapen, zul je vermoeider wakker worden. Je vertelt jezelf dan namelijk dat je te kort kan slapen en dat je dus moe zal zijn ‘s ochtends. Draai je het om en denk je een positieve gedachte zoals “wat fijn, ik kan nog een paar uur slapen” zul je anders wakker worden ‘s ochtends, ondanks dat het een gebroken nacht was.

Laat de tijd los tijdens een gebroken nacht

Het tweede wat ik losgelaten heb, is mijn klok ’s nachts. Figuurlijk dan he, niet dat je denkt dat ik met een klok in mijn armen slaap 😉. Door niet op de tijd te letten ’s nachts, frustreert het tijdstip ook niet. (“pfoeh, wat is het nog vroeg.” Of “damn, hij was een half uur geleden ook al wakker.”) Daarnaast scheelt het mentaal echt of je precies weet hoe vaak en lang je wakker bent geweest ten opzichte van dat je het je niet helemaal meer herinnert omdat je er niet mee bezig bent geweest.

Hoe dat komt? Doordat wat je aandacht geeft, groeit. Ligt jouw focus heel erg op de gebroken nacht en slaapgebrek, dan zul je je vermoeider voelen. Want gebroken nachten koppelen we aan vermoeidheid. Ik zeg niet dat je je totaal uitgeslapen voelt als je je aandacht verlegt, maar het scheelt absoluut. Hier kun je al klein mee beginnen door bijvoorbeeld je klok om te draaien ’s nachts zodat je de tijd niet ziet. Of door ’s ochtends bij het bestellen of maken van koffie niet te benoemen “want dat heb ik ééécht nodig na zo’n nacht”. Je zult zien dat je gevoel van vermoeidheid verandert op het moment dat de nadruk niet meer ligt op moe zijn.

Succes vandaag en slaap lekker vannacht!

 

P.s. kun jij hulp gebruiken bij het veranderen van je mindset waardoor je je minder vermoeid en daarmee meer in balans voelt? Plan dan een gratis online sessie in. Tijdens de sessie krijg jij tips die jij direct in jouw situatie kan toepassen waardoor jij je meer in balans gaat voelen. Je plant de sessie HIER in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *